Wat ik leerde van werken bij tekstbureaus

‘Houdoe en bedankt’, schreef ik zo stoer in mijn laatste blog voor Abe freelancers. Vier maanden later keer ik alweer terug: om 9.00 uur achter mijn bureau zitten en acht uur later afsluiten. Ik kan het gewoon écht niet. Ik heb mijn vrijheid nodig.

Tegelijkertijd is freelancen doodeng. Want wat nu als mijn werk opdroogt en ik mijn rekeningen niet meer kan betalen? Of als mijn boekhouder per ongeluk een foutje maakt? Ik zit nu bij een Broodfonds, maar wat als ik tot die 1 procent hoor die na twee jaar ziekte nog niet hersteld is? Daarnaast kan ik als freelancer nooit een hypotheek krijgen.

Het leven zou makkelijker zijn voor een piekeraar als ik in vaste dienst. ‘Helaas’ ben ik ook een vrije vogel, die intens geniet van de variatie tussen online berichten maken, lange achtergrondverhalen schrijven, een nieuwsbrief vullen en interviewen. Die inspiratie krijgt om 22.00 uur en dan achter zijn laptop wil kruipen om een verhaal af te maken. Maar die ook op een dinsdagmiddag gewoon eens lekker 2 uur het bos in of de tennisbaan op wil duiken. En die niet zo goed is in het bijhouden van een teamagenda.

Mijn belangrijkste lessen

Ik heb absoluut veel geleerd in het afgelopen jaar, waarin ik eerst vier maanden vier dagen in de week bij een tekstbureau werkte en in de laatste maanden nog twee dagen. Voornamelijk over het schrijven van teksten voor klanten met een commercieel doel. Dat is echt een ander vak dan journalistiek, waar ik vandaan kom. De belangrijkste acht lessen deel ik graag met jullie:

  1. Als je schrijft met een commercieel doel, zijn ‘je’ en ‘jij’ of ‘u’ je beste vrienden. Je spreekt de lezer, doelgroep, koper van het product of afnemer van de dienst direct aan.
  2. Je schrijft alles zoveel mogelijk in B1-taal, zodat iedere lezer je tekst begrijpt. Stel Ishetb1.nl maar in als je homepage. Lange zinnen zijn uit den boze, net al de lijdende vorm en veel uitdrukkingen en spreekwoorden.
  3. Een goede briefing is van levensbelang. Dat kan in de vorm van een document, maar ook door vooraf een stevig voorbereidend gesprek met de klant te voeren. En daarin echt door te vragen als dingen onduidelijk voor je zijn.
  4. Klanten zijn mensen en mensen verschillen enorm van elkaar. De een vindt het juist geen probleem dat je met woorden goochelt, en stapt dus makkelijker af van de B1-plicht. De ander is daar heel strikt in.
  5. Het verschil in werkwijzen tussen tekstbureaus is groot. Zoek een bureau waar jij goed bij past. Niet alleen qua klanten, maar ook qua cultuur op de werkplek. Bij de een zal je elk uur moeten verantwoorden, bij een ander bureau krijg je de vrijheid en verantwoordelijkheid om je eigen projecten uit te voeren.
  6. Interview je iemand voor een tekst? Durf dan stevig door te vragen. Leg aan de interviewkandidaat uit dat het antwoord voor jou echt helder moet zijn, voor je gaat schrijven. Je kunt niet iets repareren, als je zelf niet weet hoe het gereedschap werkt.
  7. Durf het aan te geven als je ergens niet uitkomt. Als een onderwerp te technisch of te abstract is bijvoorbeeld.
  8. Tijd is geld. De meeste interviews voor commerciële teksten kunnen via een videoverbinding worden gedaan en dat heeft dan ook de voorkeur.

Zoals gezegd waren de maanden voor mij bij de tekstbureaus leerzaam. Ik heb samengewerkt met mensen die naar mijn idee echt tot de besten horen in hun vak. Het heeft mij geholpen mijn schrijfkwaliteiten te verbeteren. Waardoor ik nu met een aantal leerzame lessen in mijn achterzak weer vol motivatie als freelancer aan de slag ga, zowel als journalist als voor mooie opdrachtgevers zoals bij Abe freelancers. Ik kijk uit naar wat 2022 nog allemaal gaat brengen!

Door Abe freelancer Tim

Geen reactie's

Geef een reactie