Abe Academy

Doe mee aan de Abe Academy en leer van andere ervaren Abe freelancers en maatschappelijke organisaties. Met de cursussen leer je direct uit de praktijk van ervaren communicatiespecialisten die voor maatschappelijke organisaties werken. Zij nemen je mee in hun wereld en delen hun kennis, ervaring, tips en adviezen. En met de Abe inspiratiesessies bieden we een selectie van zorgvuldig gekozen workshops uit ons netwerk. Zo creëren we een platform waar freelance communicatiespecialisten en maatschappelijke organisaties samenkomen voor waardevolle inzichten, groei en ontwikkeling. Of je nu een freelancer bent die zijn expertise wilt verdiepen of een professional op een communicatieafdeling van een maatschappelijke organisatie op zoek naar vernieuwing, met de Abe Academy bieden we je de kans om concreet te leren en te groeien.

Cursussen

Cursus persvoorlichting

De cursus is geschikt voor communicatiespecialisten die zich (verder) willen ontwikkelen in persvoorlichting en woordvoering. 

 • Inzicht in het denken en doen van de journalist en het medialandschap
 • Strategische communicatie
 • Politiek en lobby
 • Crisiscommunicatie
 • Interviewtechnieken
 • Publieksvoorlichting

We zijn enorm trots op de gastdocenten die de cursus persvoorlichting mogelijk maken. Persvoorlichters die zelf met hun voeten ‘in de klei’ staan, als geen ander weten waar een goed persbericht aan moet voldoen, gerenommeerde journalisten onder hun sneltoets hebben en de fijne kneepjes van het vak ook nog eens met veel enthousiasme willen delen met anderen. Enkele namen die tijdens eerdere edities langskwamen: Bram Karst (persvoorlichter Greenpeace), Evita Bloemheuvel (nu persvoorlichter bij VluchtelingenWerk en daarvoor Stichting 113 Zelfmoordpreventie), Rins van Kouwen (woordvoerder Haaglanden Medisch Centrum), Sharon Cohen (voormalig persvoorlichter Depot Boijmans van Beuningen), Tessa van Bussel (persvoorlichter de Waddenvereniging), Anja Hulshof (woordvoerder Rijksuniversiteit Groningen) en Matthijs Kettelerij (freelance persvoorlichter).

Cursus video’s maken

De cursus is geschikt voor communicatiespecialisten die zich (verder) willen ontwikkelen in het maken van video’s. Of je nu zelf aan de slag wilt gaan met het produceren van video’s, of juist wilt leren hoe je aansprekende video’s kunt maken samen met anderen. 

 • Research, pre-productie en insteek
 • Storyboard, script en draaiboek
 • Storytelling
 • Interviewen voor beeld
 • Techniek
 • Monteren
 • Schrijven van een goede briefing

We zijn enorm trots op de gastdocenten die de cursus video’s maken mogelijk maken. Video makers die zelf met hun voeten ‘in de klei’ staan, als geen ander weten waar een goede video aan moet voldoen en de fijne kneepjes van het vak ook nog eens met veel enthousiasme willen delen met anderen. Gastdocenten van deze editie zijn Emiel Elgersma, Jonas van Impe en Marjolein Sprenger. 

Inspiratiesessies

Slim werken met AI

Van artificiële plaatjes tot chat tools, AI is ‘here to stay’. Maar hoe zorgen we ervoor dat we AI voor óns kunnen laten werken? In deze sessie onderzoekt 3D webdesigner en Abe freelancer Amke Euwes hoe je AI kunt gebruiken om slimmer en efficiënter te werken, zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen die je echt leuk vindt om te doen.

3D webdesigner en Abe freelancer Amke Euwes.

 • Vergroot je productiviteit: met deze tips en tricks kun je werk uitbesteden aan AI, zoals taken die veel tijd kosten of die je niet leuk vindt om te doen.
 • Richt je werk efficiënter in: leer bijvoorbeeld hoe AI je kan helpen met het automatiseren van repetitieve taken. 
 • Met deze workshop hoef je zelf niet uren in onderzoek naar effectieve AI tools te stoppen, dat heeft Amke al voor je gedaan.

Deze inspiratiesessie wordt gegeven door 3D websdesigner en Abe freelancer Amke Euwes.

Gezonder leven

Hollen van deadline naar deadline, nauwelijks tijd om te lunchen en ’s avonds uitgeblust op de bank. Je weet wel dat het anders moet, maar ja.

Herkenbaar? Leefstijlcoach en schrijver Lisette de Jong komt in deze inspiratiesessie met praktische tips en verrassende inzichten waarmee jij zelf stappen kunt zetten naar een gezond leven. Op naar een fitte versie van jezelf!

Lisette de Jong is voedingswetenschapper (Wageningen Universiteit, 1996), auteur en BLCN-gecertificeerd leefstijlcoach. Ze schrijft over voeding, gezondheid, duurzame technologie, en andere dingen die het leven mooier maken. Lisette is coauteur van Ons mooie voedselboek – alles over je eten voordat het op je bord komt (2016) en Gezond naar 115 (2019). • Meer kennis over gezond eten, bewegen, slapen en stressmanagement.
 • Inzicht in waar voor jou de meeste gezondheidswinst te behalen is.
 • Inzicht in hoe je jouw gedrag (blijvend) kunt veranderen.
 • Minstens een actie waarmee jij thuis aan de slag kunt.

Deze inspiratiesessie wordt gegeven door voedingswetenschapper en auteur Lisette de Jong.

Social media

Instagram, TikTok, Facebook of Linkedin? Zoveel kanalen, zoveel smaken. Wat zijn de beste kanalen voor jouw doelgroep? Hoe kun je de kanalen het beste inzetten, uitbouwen en evalueren? Wat zijn grote trends, tips en tricks? 

In deze masterclass gebruikt Anneroos Ribbers ervaringen uit de praktijk en put ze uit 10 jaar ervaring en haar eigen cases. Er is zeker ruimte voor jouw vragen tussendoor.

Creative Anneroos Ribbers helpt al jarenlang missie gedreven merken bij hun merkidentiteit en met creatieve campagnes. Je hebt bijvoorbeeld misschien wel eens de advertenties van de Koffiejongens voorbij zien komen, die ze mede-bedacht maakte en ontwierp. Eerder gaf ze social-media les aan Akademie Vogue, en de Upstarter en Leaped.

 • Het creëren van echte goede posts, die waarde toevoegen en on brand zijn. 
 • Hoe je een sterke, herkenbare identiteit creëert op social media. 
 • Hoe je kunt inspelen op relevante trends.

Deze inspiratiesessie wordt gegeven door creative Anneroos Ribbers.