Rennen of stilstaan. Of rennen.

Rennen of stilstaan. Of rennen.

Door Abe freelancer Marjon

‘Even stilstaan bij wat je doet’ staat nogal hoog in het vaandel bij mij. Ik erger me al jarenlang aan dat gedeelte van ons mooie communicatievak dat alleen maar bestaat uit rennen, rijdende treinen en gewoon maar uitvoeren. Ik beloofde mijzelf dan ook plechtig dat ik dat in ieder geval niet meer zou doen, toen ik 2,5 jaar geleden voor mezelf begon. Maar ja, soms is er een hele goede redenen om dat principe (even) te laten varen.

Hoe vaak worden er geen magazines gemaakt, persberichten verstuurd of nieuwe websites gelanceerd zonder vooraf echt goed na te denken over het doel? Soms gaat het per ongeluk goed, soms niet en meestal wordt er niet eens gekeken naar het doel, ook niet achteraf.

Vrij van mijn (net vernieuwde) website: Begin met de vraag: waarom? Iedere keer opnieuw. Durf even stil te staan, dat houdt je scherp en geeft je focus; waar richt je je op en hoe wil je dat bereiken? Ja ja, ik ben er nogal vol van. Een jarenlange opstapeling van ervaringen maakt je scherper.

Sinds ik als freelancer werk, kristalliseert zich langzaamaan uit hoe ik opdrachten selecteer. Een heel belangrijke factor daarin is voor mij de opdrachtgever. En dat bedoel ik letterlijk: de mensen in het team, de ambitie die ze hebben, willen ze samenwerken, accepteren ze advies en is de sfeer goed? Nu ik mijn werk toch zelf kan kiezen, staat werkplezier voorop. Daarbij vind ik het belangrijk dat mijn werk ertoe doet; zijn we met iets nuttigs bezig, voegt het iets toe?

Dat vond ik allemaal bij de brancheorganisatie waar ik in november werd gevraagd mee te denken over een alternatief voor de jaarlijkse bijeenkomsten. Maar wat bleek? Dat alternatief was al bedacht, in de vorm van een talkshow. En de opzet daarvan ook. Oh, en er was ook al een presentatrice. En de eerste onderwerpen lagen er al. En oja, de eerste uitzending zou over twee weken zijn. Kortom: rennen! Rijdende trein! Precies dat wat ik eigenlijk niet meer wilde. Een stemmetje in mijn achterhoofd piepte wat, maar de opdracht was zó leuk en anders dan ik tot nu toe had gedaan, ik zou zóveel leren van de nieuwe tv-wereld, het team bestond uit alleen maar enthousiaste en inhoudelijke professionals, die er helemaal voor gingen… Dit kon ik toch niet laten liggen?

Nee, dat kon ik niet. En het werd inderdaad een maandenlang avontuur van het opzetten van vier talkshows, met heel veel rennen en vliegen en weinig ruimte voor stilstaan en nadenken. Maar vooral ook heel veel nieuwe ervaringen, een nieuw netwerk en heel veel lol. Het bleek een van de meest waardevolle opdrachten in de afgelopen jaren. En gelukkig, dezelfde opdrachtgever heeft me nu gevraagd mee te denken met de communicatiestrategie. Dus toch nog even stilstaan. Ook al is het in omgekeerde volgorde.

Geen reactie's

Geef een reactie