Jezelf als freelancer verkopen

Sarah van Dee (mei 2020) blog

Door Abe freelancer Sarah – Daar zat ik dan als kersverse freelancer achter mijn laptop ‘mevrouw Tekst & Social’ te zijn. Wachtend tot mijn telefoon zou gaan voor een opdracht. Maar er gebeurde niks. Nada. Noppes. Ik klaagde bij een vriendin en ze vroeg me wat ik deed om aan klanten en opdrachten te komen. Uh. Niks. Haar antwoord: “Newsflash babe, als je niks in beweging zet dan komt er ook niks jouw kant op. Opdrachtgevers vinden jou niet als ze niet van je bestaan weten.” Slik. Daar had ze wel een punt. Ik stroopte mijn mouwen op en ging aan de slag. Tijd om in de spotlight te staan. Hoe ik dat aanpakte? Dat zal ik je vertellen.

Tip 1: Move your ass

Goed, de wereld laten weten van mijn bestaan. Inmiddels weet ik: roeptoeteren hoeft niet. Ik begon daarom met kleine, onzichtbare stapjes. Ik ging LinkedIn op, struinde wat rond, las toch maar eens die tijdlijn, reageerde hier en daar (duimpje omhoog is ook prima!) en ik checkte wat profielen van interessante mensen. Ze spiekten terug, wilden linken en vonden mij interessant. Cool! Uiteindelijk zette ik die enge stap en postte iets (ja, niet zo onzichtbaar meer). Ik checkte ‘s avonds met een dichtgeknepen oog mijn post en OMG, ik bestond gewoon voor de wereld! Ik had wat likes en een leuk bereik. Met een kleine stap bereikte ik dus al direct iets. Zo’n kleine stap kun je ook achter de schermen zetten. Zet je ideeën op papier, werk ze uit en doe research. Zo krijg je inzicht in wat je wilt en je blijft in beweging. Oftewel: move. your. ass.

Tip 2: Lullen

Als mensen mij eerst vroegen wat ik deed, was ik te bescheidden om te zeggen: ik ben een freelancer. Want, klonk het niet een beetje arrogant? Inmiddels weet ik: je moet lullen. Ik vraag je niet om iedereen die je ontmoet te begroeten met “Hallo! Ik ben freelance tekstschrijver, 2 thee alstublieft.” Super awkward. Daarom haak ik in op een gesprek of stuur het een beetje: “wat doe jij eigenlijk voor werk?” Zet het op je socials, vertel het mensen om je heen en zie de kansen om te netwerken (ja, jakkes). Moet je zien wat er gebeurt: je bestaat!

Tip 3: Luister naar je onderbuik

In het begin is al het geld welkom, maar luister in vredesnaam naar je gevoel. Als iets niet lekker voelt om welke reden dan ook, dan zeg je: nee. Dat is eng, maar weet je wat nog veel enger is? ’s Nachts in bed liggen met buikpijn en een kloppend hart, omdat je iets moet gaan doen wat je niet wilt doen. Was dat niet de reden dat je freelancer werd? Eigen keuzes maken? Dus bij de minste weerstand ga je óf nadenken (maar eerlijk gezegd, als je dat al moet…) of je zegt gewoon: nee. Hou deze maar in je achterhoofd: “I’m no longer available for things that make me feel like shit”.

Tip4: Jij bent jij

Je bent niet de enige in jouw vakgebied, maar je bent wél jij. Dus wees niet bang om een persoonlijke touch aan je posts te geven. Gebruik je eigen taal, doe geen dingen omdat je denkt dat het zo hoort. Kies je eigen authentieke weg. De omgeving kan daar soms gek op reageren. Zo kreeg ik eens een reactie op een post op LinkedIn: “Sarah, ‘met.je.bek’ is niet echt LinkedIn-taal.” Jup, maar wel als de post gaat over een koffietje bij RUMAG. Dus onderscheid jezelf van anderen en val op. Zo vinden ze je wel.

Misschien is de belangrijkste les wel: geloof in jezelf. Echt, als jij het al niet doet, doet niemand het. Ik deed het in het begin ook niet hoor, maar ik haalde veel vertrouwen uit mijn omgeving. Iedereen stond langs de zijlijn met spandoeken: jij kan dit. Je bent goed. Vertrouw op jezelf. En langzaam kwam bij mij het besef: ze menen het echt en inderdaad, ik kan dit!

En jíj ook. You’ve got this.

Geen reactie's

Geef een reactie