Freelancen vanuit het buitenland

Foto bij blog -Como communicatie digital nomad2-min

Door Abe freelancer Jeltje

Als freelancer, werkend vanachter een laptop, ben je lekker flexibel – in wanneer, voor wie, maar bovenal wáár je werkt. Door corona en het thuiswerken is deze flexibiliteit nog groter geworden. Voor mij viel anderhalfjaar geleden, net voor de coronacrisis, al alles op zijn plek: ik diende mijn ontslag in, schreef me in bij de KvK en verruilde ons kikkerland voor het paradijselijke Málaga in het zuiden van Spanje. Daar werd mijn behoefte aan meer ruimte, bergen, zon en strand vervuld. Heerlijk: dat gevoel van meteen op vakantie zijn zodra je je laptop dichtklapt! Spreekt dit jou aan en overweeg je ook je biezen te pakken? Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, die ik graag met je deel:

Wat klanten ervan vinden

Hoewel je zou verwachten dat iedereen inmiddels heel digitaal is ingesteld, bleek dit nog best tegen te vallen. Ik merkte dat veel potentiële klanten een freelancer liever face-to-face wilden ontmoeten. Zelfs nu zie ik opdrachten waarbij men, zodra de crisis voorbij is, toch liever samenwerkt op kantoor. Omdat ik pas net als freelancer was begonnen en ik mijn klantenportefeuille nog moest opbouwen, was dat in het begin even worstelen. Maar als je het de tijd geeft, vind je uiteindelijk de klanten die werken op afstand geen probleem vinden. Veel zijn zelfs direct enorm enthousiast. Bijna elk gesprek start wel met vragen over mijn ervaringen en een persoonlijke anekdote van de klant over Andalusië. Om meer van zulke prettige klanten te werven, gebruik ik Málaga dan ook volop in mijn positionering en communicatie. Alles straalt die ontspannen, zonnige, heldere Costa del Sol uit.

Tip: gebruik de plek van waaruit je werkt in je positionering.

Wat overheidsinstanties ervan vinden

Een belangrijke vuistregel: verblijf je minder dan 183 dagen per kalenderjaar in Nederland, dan mag je tijdens je verblijf in het buitenland niet in een Nederlandse gemeente ingeschreven blijven staan. Omdat ik zelf alles netjes volgens de regels wilde doen, maar vooraf niet zeker wist hoe lang ik in Spanje zou blijven, liep ik hier tegen de lamp. De gemeente Utrecht schreef mij direct uit van mijn adres (wat ik tijdelijk had onderverhuurd). Heb je geen adres, dan verlies je ook allerlei andere rechten, zoals dat op een zorgverzekering. Als je bedrijf ook op jouw woonadres staat ingeschreven, zal er een lampje gaan branden bij de KvK. Officieel zal je jezelf en je bedrijf dus in moeten schrijven in het land waar je meer dan 183 dagen verblijft. Ben je van plan echt een nomade te worden en rond te trekken door verschillende landen, dan kan dat dus behoorlijk ingewikkeld worden.

Ben je van plan om langer dan 183 dagen in het buitenland te verblijven en niet vanuit Nederland te werken? Dan raad ik je aan een belastingadviseur in de hand te nemen die hierin gespecialiseerd is. Hij of zij kan je meer vertellen over de fiscale regels over werken vanuit het buitenland. Zo heeft Anjo Bots van Digitax Nomad mij veel geholpen.

Leestip: Handboek voor wereldburgers van Esther Jacobs.

Wat ik er zelf van vind

Niet alleen had ik te maken met de overheidsperikelen in Nederland, ook in Málaga verliep het even stroef. Om online WiFi aan te vragen had ik een Spaans telefoonnummer nodig. Om een Spaans telefoonnummer aan te vragen, had ik óók een Spaans telefoonnummer nodig (ja, het bestaat). Om een prepaid simkaart in de winkel te kopen had ik vervolgens een NIE nodig, een Spaans identificatienummer voor buitenlanders. Die NIE heb je voor heel veel zaken nodig. De aanvraag hiervoor duurde in totaal drie maanden. Maar het registratiesysteem van de simkaart herkende de NIE daarop niet, waardoor mijn simkaart werd geblokkeerd. De klantenservice van mijn telefoonabonnement kon ik alleen vanaf een Spaans telefoonnummer bellen (welke dus was geblokkeerd). Bovendien heb je voor het aanvragen van WiFi ook nog een Spaanse bankrekening nodig, terwijl de meeste banken je niet accepteren als je inkomen uit het buitenland komt. Lang verhaal kort: na vier maanden, veel frustraties en nog meer geduld, is het me eindelijk toch gelukt WiFi te regelen. Gelukkig net op tijd voordat de totale lockdown begon. Kortom, werken vanuit het buitenland kent ook technische uitdagingen.

Ondanks deze worstelingen vind ik dat mijn besluit om in Spanje te wonen en werken een fantastische keuze is geweest. Vooral na de lockdown heb ik ontzettend genoten. Overdag werkte ik in een gedeeld kantoor met gelijkgestemde mensen van ruim 20 verschillende nationaliteiten. Op vrije momenten was ik aan het beachvolleyballen, bergwandelingen aan het maken en aan het genieten van de heerlijke mediterrane cultuur en keuken.

Tip: ga werken bij een (internationale) cowerkplek.

Het is dan ook niet voor niets dat ik, zodra het weer kan, voor onbepaalde tijd naar Málaga terugga. Er zullen dan ongetwijfeld weer een hoop nieuwe uitdagingen op de loer liggen, zoals het inschrijven van mijn bedrijf in Spanje en de richtlijnen voor het factureren naar mijn Nederlandse klanten vanuit het buitenland. Gelukkig heb ik daar nu genoeg contacten om mij heen verzameld, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt (en heel veel zin)!

Geen reactie's

Geef een reactie