Een zomer lang nietsdoen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, nietsdoen?

Hoofdfoto mijzelf

Deze zomer deed ik precies wat ik nodig had: niets. Ik redde het net om welgeteld één boek te lezen, smeedde nauwelijks een nieuw plan (kleine plannetjes niet meegeteld) en genoot vooral heel erg van de Zuid-Franse zon. Na 1,5 jaar binnenzitten, had ik de kunst van het nietsdoen inmiddels goed onder de knie. Ik vroeg daarom aan andere Abe freelancers hoe zij deze  zomer doorbrachten, nu we allemaal weer de grens over konden en het publieke leven weer semi-begaanbaar was. Kwamen zij wel tot belangrijke inzichten? Wat lazen zij? En naar welke podcast werd er geluisterd? Tipje van de sluier: iedereen deed op zijn of haar eigen manier niets. Hieronder hun tips hoe je dat het beste kunt doen.  

“Ik heb deze zomer precies niets gedaan”, schreef Iris in hoofdletters toen ik haar vroeg of ze deze zomer nog een belangrijk inzicht had opgedaan. Het was hoog tijd om niets te doen, schreef ze terug. “Na het einde van mijn zwangerschapsverlof in oktober vorig jaar, heb ik geen moment vakantie gehad. Bijna een jaar later besloot ik daarom drie weken vrij te nemen en een beetje te niksen met man en kind. En het was heerlijk.” Het deed haar beseffen dat ze dat al die tijd had gemist. Tijd om te niksen, niet een heel origineel inzicht (haar eigen woorden), wel een heel belangrijke.

Diepe zucht. Of Peter nog wat inspirerends had gedaan deze zomer? Nee, dan moest je niet bij hem zijn. Een maandje helemaal nietsdoen, dat was het. “Ik was bang voor de maar-dan-verdien-je-ook-niets-gedachte. Klopt. Maar ik werd er – misschien tot mijn eigen verrassing – geen moment zenuwachtig van. En dus had ik alle tijd om mijn opschrijfboekje te ontstoffen en vol te kladden. Met wilde plannen, onuitvoerbare ideeën en andere kronkels. Of die tot uitvoering komen, doet er eigenlijk niet toe. De zomerzon nodigde gewoon uit tot mijmeren.”

Hoe ontspan je als je de hele zomer door moet werken? Terwijl alle collega’s op vakantiegingen, bleef Rianne afgelopen zomer achter haar bureau. Best pittig, omdat ze door corona al een jaar thuiswerkte. De momenten dat ze wel vrij had, besteedde ze aan dingen die haar ontspanden. “Soms kunnen vier dagen weggaan als twee weken voelen bijvoorbeeld. Wij wonen in de stad en we zoeken dan altijd het groen op”, zegt Rianne. “Ik ben echt goed in het maken van veel plannen, ook voor mijn vrije tijd. Dan lees en sport ik bijvoorbeeld graag. Maar na een week vol goede moed, begint de ellende vaak. Dan sla ik een keertje over en daarna nog een keertje. Totdat ik het niet meer doe.”

Hoe zorg je er daarom voor dat je jezelf niet telkens op de fiets naar de sportschool moet slepen? Of om drie stukken fruit per dag te eten? Als je iets nieuws wilt doen, dan is dat nog geen gewoonte, leerde Rianne afgelopen zomer toen ze ‘Atomic Habits’ van James Clear las. Iets als koffiezetten of tandenpoetsen is dat wel. Als je een nieuwe handeling dus maar vaak genoeg doet, wordt het vanzelf een gewoonte. Maak van een nieuw doel, daarom een gewoonte, tipt Rianne. “Ik gebruik daarvoor een tracking app, zoals Habitify, die mijn gewoonten bijhoudt.” Dat zou werken omdat het vooruitgang visualiseert, als een ononderbroken ketting. “Wanneer je eenmaal vooruitgang ziet, zal je veel minder snel geneigd zijn deze gewoonte over te slaan.” Rianne’s grootste tip? “Begin met slechts drie nieuwe gewoontes. Voor mij zijn dat: een keer per week yoga, twee keer per week een work-out doen en boeken lezen.”

Voor Valerie geen vakantie dit jaar, maar een stressvolle verhuizing naar een andere stad, zpp-klussen die bleven komen en thuiszitten door corona. Geen zomer om snel te vergeten dus. Gelukkig had ze tussen alle drukte door af en toe tijd voor ontspanning, alleen of samen met haar gezin. 

Muziek luisteren via Spotify was altijd al een favoriete bezigheid, maar sinds deze zomer ontdekte Valerie de podcast helemaal. “Ik heb meteen aan binge luisteren gedaan en alles op mijn nog-te-luisteren lijstje afgevinkt. Mijn topfavorieten: El Tarangu, Laura H. en Bob, allemaal van audiocollectief Schik. Wat een geluidskunstenaars! Dit zijn podcasts zoals podcasts horen te zijn. Geen lulgesprekken, maar fantastisch vormgegeven journalistieke audioproducties. Daarnaast heb ik ook De Blankenberge tapes en De laatste dans ademloos beluisterd. Momenteel ben ik bezig met The Line, over de Amerikaanse Navy Seals; een aanrader voor wie geïnteresseerd is in het wereldnieuws. Bijkomend voordeel: ook dozen in- en uitpakken is met muziek of een podcast op de achtergrond best uit te houden.”

Hoe houd je als kersverse moeder met een eigen communicatiebedrijf en een faliekant mislukte verbouwing het hoofd koel? Quinn trok er twee weken de stekker uit om op te laden en startte een (online) mindfulness-cursus van acht weken. Hoewel ze vaak praktisch in het leven staat, moest ze nog maar zien of het wat was. “Maar het was wat. Allesbehalve verspilde tijd.” Haar gouden tip? “Aan je ellenlange, beangstigende to do-lijst voeg je iedere dag nog één extra taak toe: mindfulness.” Het kan zo simpel zijn als drie keer bewust ademhalen met je ogen dicht. Of je lunch alleen aan tafel nuttigen, dus ook zonder telefoon of laptop. “Af en toe even aarden doet écht wonderen.”

Geen reactie's

Geef een reactie