Een ongeluk zit in een klein hoekje

Rianne van der Molen

Door Abe freelancer Rianne

Wat heb jij eigenlijk geregeld als jij arbeidsongeschikt raakt?’, is een vraag die ik regelmatig aan andere zelfstandigen stel. Waarom? Omdat ik ze wil waarschuwen voor de ellende die zomaar kan ontstaan.

‘Ik? Nee joh! Ik ben jong en fit,’ zei een vrolijke dertiger. We stonden met een groepje vrouwelijke freelancers te praten tijdens een netwerkborrel in de hoofdstad. Lang geleden inderdaad, toen dat nog allemaal kon. Ineens ging het over arbeidsongeschiktheid en wat we daarvoor geregeld hadden. Bar weinig, zo bleek. ‘Hoe groot is nu de kans dat je iets overkomt?’, gooide de dertiger in de groep.

Burn-out

Ik dacht aan de twee vriendinnen die even daarvoor door een burn-out geveld waren en de kennis die door een fietsongeluk maanden uit de roulatie was. ‘Nou’, zei ik. ‘De kans is niet groot, maar als je iets overkomt heb je nogal een probleem.’ Even viel het stil. Dus vertelde ik maar over de zieke zelfstandigen in mijn omgeving. En hoe groot de consequenties waren geweest. Dat sommigen na hun uitval leningen moesten afsluiten of financiële hulp nodig hadden van familie of vrienden. Gezelliger werd het niet door mijn inbreng. Maar aan het einde ervan zei de dertiger wel: ‘hmm, misschien moet ik me er toch eens in verdiepen.’

Je betaalt de organisatie een vast bedrag per maand en zij regelen verder alles.AOV of broodfonds

Ongetwijfeld zijn er ook Abe Freelancers die nog nooit iets geregeld hebben. Of die simpelweg wachten op de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die de overheid heeft afgekondigd. Begrijpelijk, maar het zou nog weleens even kunnen duren voordat dit plan van start gaat. Sowieso pas in 2024, maar waarschijnlijk later. In al die jaren kan er veel gebeuren.

Maar het is toch belachelijk duur om jezelf te verzekeren? Die vraag hoor ik vaak als ik dit niet-sexy onderwerp weer eens ergens aanstip. Zo’n losse AOV is inderdaad al snel een paar honderd euro per maand. Voor wie geen grootverdiener is, zijn er gelukkig goedkopere alternatieven. Zelf ben ik sinds 2015 lid van een Broodfonds, een groep van ongeveer vijftig zelfstandigen. Allemaal leggen we maandelijks in, gekoppeld aan de uitkering die je wil ontvangen als je iets overkomt. Bij ziekte van één van de leden gaat er automatisch een klein bedrag van je bankrekening af. Wie zich ziekmeldt, krijgt geen arts op bezoek. Dus je moet elkaar wel durven vertrouwen.

Verplichtingen

Bij zo’n broodfonds horen wel wat taken. Zo is de aanwezigheid bij halfjaarlijkse vergaderingen verplicht, is er een bestuur en moeten er jaarrekeningen gemaakt worden. ‘Een hoop gedoe dus’, stelde een journalist die ik even geleden sprak. Hij gaf de voorkeur aan SharePeople. Dat werkt grotendeels hetzelfde als een broodfonds, maar hier ben je enkel via het systeem verbonden aan voor jou onbekende mensen. Je betaalt de organisatie een vast bedrag per maand en zij regelen verder alles.

Nadeel bij beide vormen is dat je maximaal twee jaar een uitkering krijgt. Dat is soms behoorlijk pijnlijk. Laatst nog nam een van onze leden gedwongen afscheid, na twee jaar overspannen zijn. Dan sta je alsnog met niets. Om dat te voorkomen, nemen sommige mensen er een gewone AOV bij, die ze dan na twee jaar laten ingaan.

Vangnet

Wat je ook doet als zelfstandige is natuurlijk totaal afhankelijk van je financiële situatie, je buffer en de manier waarop je in het leven staat. Maar onderzoek het wel. Denkend aan al die mensen die overspannen raakten of een ongeluk kregen, gun ik het niemand toe om voor dat moment niets geregeld te hebben. Als ik ooit omval, land ik in het vangnet van mijn broodfonds-vrienden. Een mooie gedachte.

Geen reactie's

Geef een reactie