Bijscholen als persvoorlichter: iets voor mij?

Al zeven jaar werk ik als freelance communicatieprofessional. En al zeven jaar hoef ik over opdrachten niet te klagen. Hierbij hielp het dat ik meteen aan het begin van mijn carrière als zelfstandige voor een niche koos. Via LinkedIn gooide ik de wereld in dat ik alleen werkte voor maatschappelijk betrokken organisaties. Zorg- of welzijnsorganisaties, goede doelen, stichtingen… kom maar op, dacht ik!

Na een hele reeks mooie communicatieopdrachten voor verschillende organisaties loop ik er echter tegenaan dat de opdrachten inhoudelijk veel op elkaar lijken. Strategisch advies geven, webteksten schrijven, mensen interviewen, social media kanalen beheren. Ik heb zin in reuring en wil best wat meer. Vroeger brak het zweet me uit als één van de organisaties waar ik voor werkte me vroeg om de pers te woord te staan. En ook de telefoon oppakken om een journalist te bellen is niet één van mijn hobby’s. Maar toch lonkt het vak van persvoorlichter me. Dynamiek, snelheid, creativiteit en vooral de zin om binnen het communicatievak wat nieuws te leren!

Persvoorlichter, iets voor mij?

Nienke, van Abe freelancers, liet me weten dat ze heel regelmatig voor opdrachtgevers op zoek is naar freelance persvoorlichters. Die – meestal voor een maand of drie tot zes – aan de slag willen voor een goed doel, theater of zorginstelling. Maar de vijver om uit te vissen blijkt niet zo vol. Ik denk meteen: er moeten toch meer communicatieprofessionals zijn die zich – net als ik – verder willen ontwikkelen? Die willen leren hoe je de pers aanspreekt in een crisissituatie, hoe je die ene influencer zo ver krijgt het verhaal van jouw organisatie te delen of hoe je je mannetje staat voor de camera. En wat is het leuk om zelf weer te leren. Helemaal wetende dat er veel vraag is naar (freelance) persvoorlichters.

Aan de slag

Diezelfde Nienke bleek een enorm netwerk te hebben binnen maatschappelijke organisaties. En vooral onder persvoorlichters. Toen ze vertelde over haar idee om zelf persvoorlichters te gaan opleiden waren de reacties uit dat netwerk meteen super positief. Gedreven persvoorlichters met bakken ervaring en vooral veel liefde voor het vak gaven één voor één aan dat ze hun kennis graag willen delen. Dus zo was er ‘ineens’ een serieus idee voor een Opleiding Persvoorlichting én een groep gastdocenten. Het enthousiasme van Nienke sloeg op mij over en toen ze aangaf ondersteuning te kunnen gebruiken ging ik hier graag op in. Inmiddels is de opleiding een feit. Ik sluit misschien niet aan als deelnemer, maar ben als organisator wel tijdens alle vier de lesdagen aanwezig. Ik zuig alle info in me op, voeg de gastdocenten toe aan mijn netwerk op LinkedIn en vergroot zo mijn kansen op de arbeidsmarkt. Want met een beetje geluk ben ik vanaf de zomer niet alleen in te huren als communicatieadviseur, maar ook als persvoorlichter!

Doe je mee?

Heb jij nou ook al wat jaren ervaring als communicatieprofessional en sta je ook te popelen om als persvoorlichter aan de slag te gaan? De Opleiding Persvoorlichting start op vrijdag 1 april 2022. Meer info vind je hier op de website van Abe freelancers.

Door Abe freelancer Sanne

Geen reactie's

Geef een reactie