‘(Re)brandingexpert voor changemakers’ is de merktitel van Abe-freelancer Anneroos Ribbers. Die laat meteen zien dat ze selectief is in de keuze voor haar opdrachtgevers. Anneroos is er niet om commerciële organisaties te helpen aan een groen vinkje, ze werkt alleen voor organisaties die echt impact maken. 

Je ging tien jaar geleden na het behalen van je diploma meteen aan de slag als freelancer. Was dat een bewuste keuze?

“Nee, niet echt. Toen ik aan mijn opleiding art direction en grafisch ontwerp begon, hoopte ik daarna bij een groot reclamebureau aan de slag te kunnen gaan. Ik studeerde echter midden in de crisis, reclamebureaus namen in niemand meer aan. Na het behalen van mijn diploma kon ik als trainee aan de slag bij fotomuseum FOAM. Daarvoor moest ik freelancer worden. De rest van de week vulde ik met andere freelance klussen. Het ontwerpen van logo’s en huisstijlen, dat soort werk. Later heb ik op interimbasis wel bij een paar bureaus gewerkt. Een leerzame ervaring, maar ik kwam er ook achter dat het snelle en vluchtige van de bureauwereld minder goed bij me past. Mijn portfolio raakte steeds meer gevuld met mooie, inhoudelijke klussen.”

Je hebt gewerkt voor duurzame merken als Koffiejongens en Ecostyle. In hoeverre kun je je als merk nog onderscheiden op het gebied van duurzaamheid?

“Dat is inderdaad lastig. Duurzaamheid is inmiddels de norm geworden. Als duurzaam bedrijf moet je jezelf op een nieuwe manier in de markt zetten. Ook ik kwam tot het besef dat ik mezelf als freelancer opnieuw moest positioneren.

Ik kreeg steeds vaker klussen aangeboden die in mijn ogen neigden naar greenwashing, commerciële bedrijven die even een groen vinkje wilden halen. Daarom werk ik nu voornamelijk voor bedrijven die het maken van impact oprecht belangrijker vinden dan winstmaximalisatie.” 

Waarom kies je voor deze doelgroep?

“Het zijn bedrijven waar ik creatieve energie van krijg. Ze geven me de kans om ongehinderd de kern van een merk bloot te leggen. Vaak beseffen de ondernemers die ik spreek niet hoe bijzonder het verhaal van hun bedrijf is. Het is heel dankbaar werk om ze te helpen om dat verhaal te vertellen.”

Heb je een voorbeeld van zo’n verhaal?

“Koffiejongens is een goed voorbeeld. Een bedrijf dat zijn koffie aanbiedt in biologisch afbreekbare koffiecups, als tegenhanger van de vervuilende aluminium cups. In plaats van meteen je eigen product aan te prijzen hebben we ervoor gekozen om een bewustwordingscampagne te starten. De meeste mensen wisten namelijk niet hoe schadelijk aluminium cups zijn voor het milieu. Het is mooi om te zien hoe goed dat verhaal is geland bij het publiek.”

Wat zeg je als een grote multinational om je diensten vraagt?

“Een paar jaar geleden zou ik daarvoor vriendelijk bedankt hebben.  Toen lag de focus in mijn acquisitie vooral op start-upachtige bedrijven. Een bedrijf als Shell is voor mij een absolute no go, maar stel dat Heineken mij wil inhuren voor de branding van een duurzame lijn, dan zou ik daar over nadenken. Ik zou goed uitzoeken of het geen greenwashing-klus is. Als dat niet het geval is, dan kun je op de schaal waarop Heineken opereert natuurlijk veel impact maken. “

In hoeverre sluiten de idealen van de bedrijven uit je portfolio aan op je persoonlijke normen en waarden? “Ik probeer op mijn bescheiden manier een bijdrage te leveren aan bijvoorbeeld verduurzaming. Door geen vlees te eten, geen fast fashion-kleding te kopen. Ik ben geen activist, maar probeer me wel bewust te zijn van mijn gedrag. Voor elke aankoop vraag ik me af: is er een duurzamer alternatief?”

Waarom heb je je bij Abe freelancers aangesloten? 

“Vorig jaar kon ik terugkijken op een mooi jaar, maar het was ook een periode waarin ik van de ene naar de andere klus holde. Ik had behoefte aan meer stabiliteit en rust. Dan kom je snel terecht op de wat langer durende interim klussen. De opdrachtgevers waar Abe mee werkt zijn eveneens impactorganisaties. De link was dus snel gelegd. De gewenste interim klus kwam er sneller dan verwacht. Nog voordat we een kennismakingsgesprek hadden ingepland, werd ik gebeld. Of ik als social media expert en designer bij Milieu Centraal aan de slag wilde gaan. Daar werk ik nu nog steeds, met veel plezier.“

Door: Martijn Donk