Wat hebben maatschappelijke initiatieven, duurzame startups en sociale ondernemingen met elkaar gemeen? Ze willen iets veranderen. Maar dat lukt alleen als hun verhaal gehoord wordt. Tijdens de Impact Fair in de Jaarbeurs in Utrecht gingen we namens Abe in gesprek met tientallen impactmakers. Als Abe waren we erbij om te luisteren, mee te denken en advies te geven. Want hoe vertel je jouw verhaal zó dat het anderen in beweging zet? We vroegen het de mensen op de beurs. Dit zijn hun grootste uitdagingen.
Humanisme uitleggen zonder te preken
“Humanisme tastbaar maken. Dat is onze grootste uitdaging”, zegt communicatiemedewerker van het Humanistisch Verbond Yaël Mulder. “We zetten ons in voor een humanere samenleving. Maar dat is natuurlijk een vrij abstract begrip. Als je humanisme vervolgens uit gaat leggen wordt het al zo snel een soort preek. Daar worstelen we mee.”
Trombose: een oude-mensen-aandoening toch?
De Trombosestichting kampt met een vergelijkbaar dilemma. “Heel veel mensen weten helemaal niet wat trombose is”, legt senior fondsenwerver Yen-Li Busscher uit. “En als ze het al weten, onderschatten ze het. Trombose wordt vaak geassocieerd met oude mensen.
Terwijl je het ook kunt krijgen als je jong bent, zeker in het geval van veranderende hormonen. Als zwangere vrouw bijvoorbeeld.” Maar zie dat allemaal maar eens uit te leggen in een treffende communicatieboodschap. “We moeten echt beginnen bij het uitleggen van de basis. Dat maakt doeltreffende communicatie ingewikkeld.
“Plastic is slecht”. Kan dat niet beter?
Kort, krachtig en niet te vergeten treffend. Zo zien de impactmakers hun communicatie het liefst. Marjolein Kruyswijk is communicatiemedewerker bij de Plastic Soup Foundation. “Kort gezegd is onze boodschap ‘plastic is slecht’”, legt ze uit. “Maar, dat denkt niet volledig de lading, bovendien speelt het niet in op de emotie. We hebben nog geen echt goede slogan die aan al onze vereisten voldoet.”
Het complete verhaal vertellen, maar wél de aandacht vasthouden
Wil je het hele verhaal achter Moyee Coffee horen? Ga er dan maar even rustig voor zitten. “Koffie is eigenlijk gewoon een slechte business”, vat hoofd afdeling B2C Gijs Maks samen. “Zo draagt koffieproductie bij aan ontbossing en is er veel ongelijkheid tussen de producerende en de afnemende landen. Als Moyee willen wij een productieketen waar iedereen wint. Alleen zitten er een heleboel aspecten aan dit verhaal. Het is heel moeilijk om dat te verpakken in een sociale media boodschap waarmee je de aandacht van consumenten trekt én vasthoudt.”
Ook sterke merken worstelen met hun verhaal
De voorbeelden laten zien dat ook sterke merken en grote missies, zoals het Humanistisch Verbond, de Trombosestichting, de Plastic Soup Foundation en Moyee Coffee, met heldere communicatie worstelen. Het laat zien: een goed verhaal vertellen is niet makkelijk. Juist als je veel te vertellen hebt, is het lastig om te kiezen wat je zegt, en hoe.
Hoe leg je een abstract begrip als humanisme uit, zonder belerend te klinken? Hoe maak je duidelijk dat trombose ook jonge mensen kan raken? Hoe vat je een complex verhaal over eerlijke koffie samen in één pakkende boodschap?
Bij Abe herkennen we die zoektocht. We helpen organisaties om hun verhaal helder, menselijk en doelgericht te verwoorden. Niet met snelle oplossingen, maar door samen te kijken naar wat echt werkt. Met communicatie is een krachtig middel om jouw impact te vergroten. En daar dragen wij graag aan bij.